Eiropas koksnes tirgus apskats

Baļķu un zāģmateriālu tirdzniecība Eiropā tuvākajos gados krasi mainīsies, jo kokmateriālu ieguve Centrāleiropā samazināsies un sankcijas pret Krieviju izraisīs meža produktu importa kritumu.

Centrāleiropas apaļkoksnes tirgi atrodas pagrieziena punktā. Pēdējo četru gadu laikā meži ir cietuši plašus postījumus no egļu mizgraužu uzliesmojuma lielā reģiona daļā, kā rezultātā īslaicīgi ir palielinājusies mežizstrāde, zāģmateriālu ražošana un baļķu eksports. Invāzija Čehijā un Vācijā pēdējos gados ir izraisījusi rekordaugstu kokmateriālu ražu. Rezultātā no 2017. līdz 2021. gadam apaļkoksnes izvešana gadā pieauga par 15% un bija neilgtspējīgā līmenī. Mizgrauža bojāto kokmateriālu apjoms sasniedza maksimumu 2019. gadā, samazinoties par 5% 2020. gadā un 24% 2021. gadā. Paredzams, ka bojātās koksnes apjoms samazināsies par 10-20% gadā, atgriežoties tuvu ilgtermiņa vidējam līmenim līdz 2025. gadam.

Koksnes piedāvājuma kāpumu amortizējušas vietējās kokzāģētavas (~60%) un palielināts zāģbaļķu un celulozes baļķu eksports (~40%). Papildu koksnes piedāvājums par konkurētspējīgām cenām ir palīdzējis Centrāleiropas kokzāģētavu nozarei paplašināties, izmantojot spēcīgo zāģmateriālu tirgu Eiropā un pasaulē 2020.-21. Tāpat palielinātās zāģu skaidu un šķeldas piegādes no kokzāģētavām ir veicinājušas kokskaidu granulu un paneļu ražošanas pieaugumu.

Koksnes ieguvei sasniedzot maksimumu, baļķu eksportētājiem un patērētājiem nākamajos gados būs jāpielāgojas samazinātam skujkoku baļķu piedāvājumam. Centrāleiropas zāģmateriālu ražošana samazināsies no pašreizējiem rekordlīmeņiem, un reģions var pāriet no neto baļķu eksportētāja uz neto importētāju. Turklāt Krievijas iebrukuma Ukrainā rezultātā ir noteiktas sankcijas praktiski visu meža produkcijas importu no Krievijas un Baltkrievijas uz Eiropu, kas 2021. gadā ietvēra gandrīz sešus miljonus m3 baļķu un deviņus miljonus m3 skujkoku zāģmateriālu.

Samazinātais koksnes piedāvājums Centrāleiropā un Krievijas iebrukums Ukrainā daudzus gadus ietekmēs Eiropas rūpniecības ražošanu, tirdzniecības plūsmas un meža produktu cenas. Kokzāģētavām būs atkārtoti jākoncentrējas uz lietderīgā iznākuma palielināšanu un maza diametra  baļķu zāģēšanas iespējām, šķiedru rūpniecībā jāapsver alternatīvas sugas un kokšķiedras avoti, un meža īpašnieki gūtu labumu no intensīvākas meža apsaimniekošanas. Turklāt starptautiskajiem tirgiem būs jāpielāgojas Eiropas skujkoku baļķu un zāģmateriālu eksporta samazinājumam